söndag 3 juli 2016

Medvetenhet innebär existentiell och psykologisk framgång



Att identifiera sig med sina tankar och åsikter skapar ett intellektuellt jag - egot. Egot är ett falskt jag som bygger sin existens på separation och psykologisk tid. Tankarna pendlar mellan det förflutna och framtiden eftersom i nuet kan inte egot existera, detta ger upphov till psykologisk tid. Egot skapar en barriär som förhindrar människan att komma i kontakt med källan till allt som existerar - en separation blir resultatet. Egot försöker alltid hitta fiender att skapa negativitet ikring. Ju starkare den blir desto mer objektifierade blir föremålet för de negativa tongångarna. Ett klassiskt exempel är nazismens judeutrotning men samma sak ser vi t.ex. i vår tid när extremister dödar andra i tankeillusionen "vi och dom". Vanligt folk inser inte att de kan vara i samma destruktiva strömningar när de finner skäl till att söka negativitet i andra. I vardagen blir vi ibland irriterade på varandra, i detta negativa tillstånd är vi omedvetna och handlar därefter och kan skada varandra psykologiskt eller psykiskt. Allt detta är en gradskillnad av samma sak. Orsakerna går alltid att finna och motiven blir starka i egots värld eftersom det stärker den falska identiteten. Och man får mer av det man fokuserar tankarna på och det vi sänder ut kommer alltid tillbaka. Livet är intelligent och vi formas alltid på basis av de vi är i tanke och handling. Ditt liv är perfekt i alla stunder.
 
Detta falska jag är ihärdigt och listigt och har otaliga vägar att hålla dig kvar i sitt grepp. Det tolererar inte stillhet och söker hela tiden skäl till tankeverksamhet. Det går inte att stoppa tankarna mer än tillfälligt för vanliga människor eftersom de är slavar under intellektet - Försöka stoppa tankarna i fem sekunder. Svårigheten ligger i identifieringen med intellektet som är stark och därmed dominerar egot närmast fullständigt.

Människor försöker undkomma egots dominans via alkohol, andra droger, sexmissbruk men det är bara en annan version av omedvetenhet. Inget av detta leder till flykt mer än tillfälligt och det kommer alltid bakslag. Skapa den grundläggande medvetenheten genom att observera tankarna - vad tänker jag i denna stund? I samma stund som du ställer frågan växlar ditt fokus från intellektet till den större medvetenhet som finns där bortom. För ett ögonblick var du helt medveten. I nästa stund kanske du åter är förlorad i tankeströmmen och än en gång vandrar som i en dröm. De flesta har ingen aning om skillnaden och vandrar genom hela livet från ena tanken till den andra - detta leder till omedvetenhet. För en omedveten människa ter sig dessa rader som ointressanta, konstiga och kanske väcker de negativa känslor. Innehåller är nämligen ett hot mot egot och egot sätter etiketter på innehåller för att kunna avfärda det.

En människa utan ego lever i frid, harmoni och enhetskänsla med allt och alla. Detta är grunden till alla religioner och andliga läror. En människa utan ego benämns t.ex. Upplyst. Få människor har nått det tillståndet men ändå är upplysning det mest naturliga för en människa.
Vore mänskligheten utan egon skulle världen vara ett paradis - mänskligheten skulle se sig själv i allt annat och en total kärlek skulle genomsyra alla handlingar. Tills dess kommer vi möta de prövningar som krävs för att transformera våra medvetandetillstånd. Det är oundvikligt eftersom vår existens syftar till utveckling och förändring. I den evolution människan befinner sig i är ett mål befrielse från egot. Stora religioner som t.ex. den ursprungliga kristendom och buddhismen hade/har detta som kärna.

För att bygga något nytt måste det gamla upphöra existera. I den mänskliga naturen präglad av egot innebär förändring rädsla, rädsla för det okända. Egot vill ha kontroll och utan kontroll blossar rädslan upp. I vardagen kan vi uppleva det som ilska när vi tappar kontrollen i en situation.

En benägenhet att förändras kommer ur lidandet eftersom det är först då vi är beredda att öppna oss, överge och skapa något nytt.

Den bästa vägen att möta det livet bjuder på är i acceptans. En acceptans försvagar egot eftersom motståndet upphör. Motstånd innebär ju mycket tankar " så här ska det inte vara". I ett accepterande tillstånd får du kontakt med den djupare medvetenhet som är du och ur detta spirar de bästa besluten och handlingarna. Acceptans är inte overksamhet utan förhållningssättet till det som sker. Motsatsen är motstånd som tar energi och skapar omedvetenhet. Egot älskar omedvetenhet eftersom det är samma sak som identifiering med intellektet, dvs. egot. Vill du gör det bästa av din tillvaro så möter du dagen med acceptans. Det ligger nära till hands att tro på livet för tror du på livet vågar du acceptera och därmed finns inte grunden till motstånd = lidandet upphör.

Allt lidande har till syfte att skapa medvetenhet. Du själv skapar din livssituation utifrån den medvetandenivå du befinner dig på. Du kan aldrig möta en utmaning som inte gagnar dig i slutänden. I hettan smides järnet och det är kärnan i hela din tillvaro.