söndag 28 december 2014

Vi blir sjukare när det är kallt


 
Kyla gör oss mer mottagliga för olika förkylningsvirus. Vår kropp försöker oskadliggöra virus innan de tränger in i kroppen via immunförsvaret ,där slemhinnorna i näsan och halsen ingår. Blodet transporterar immunförsvarets komponenter till slemhinnorna och blir det kallt drar sig blodkärlen samman och blodtillgången minskar. Därmed försämras slemhinnornas förmåga att omhänderta viruset. Så en halsduk eller en tröja med hög krage ger en värme som inte enbart handlar om komfort utan även att hålla blodkärlen varma, blodtillförseln och säkerställa immunförsvarets funktion i halsen.
Vi blir lättare förkyla under vinterhalvåret och det beror på ovanstående orsaker men också att förkylningsviruset överlever längre när luften är kall. Viruset trivs normalt sett bra i våra kroppar där det är 37 grader, men utanför våra kroppar är chansen att överleva större när temperaturen är låg och solljuset svagt. Under de kalla månaderna kan virus därför överleva längre tid på t.ex. ett handtag eller i luften efter en nysning. Risken för att viruset sprids vidare ökar därmed. God handhygien är naturligtvis motiverat och handsprit skyddar ytterligare.
Som jag påtalat i ett par inlägg om D-vitamin påverkar detta vitamin vårt immunförsvar i hög utsträckning och därmed vår motståndskraft mot förkylning och andra sjukdomar. Vi tillverkar detta vitamin i våra kroppar när vi utsätts för solljus men solen måste stå i ca 45 grader eller mer för annars filteras UVB-strålningen bort i atmosfären. För oss i Sverige innebär det att från och med en bit in i september till april kan ingen D-vitamin bildas utav solen. Kroppen lagrar D-vitamin 1-3 månader och brist kan förekomma från oktober till april. Andra källor till D-vitamin är t.ex. fet fisk och ägg. För att komma upp i behovet av D-vitamin måste man äta ca 350 g fet fisk per dag eller mängder med ägg. Detta är inte rimligt för de flesta och ett tillskott är därför att rekommendera från oktober t.o.m. april.

Jag har skrivit ingående om detta tidigare i ett par inlägg och hänvisar till dessa, men sammanfattningsvis bör man inta åtminstone 2 000 IE (50 mikrogram) per dag av D3-varianten (naturligt och det upptas lättare i kroppen än det syntetiska D2). Mängden kan variera beroende på ålder, graviditet, hudfärg eller om man använt solskydd.
Inlägg om D-vitamin:
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar