måndag 9 maj 2011

Qi Gong - I harmoni med naturen

Qi gong har nog de flesta hört talas om vid detta lag. En av flera tekniker av särskilda rörelsemönster som kommer från Kina. Syftet med dessa övningar är bland annat fysisk och mental träning. Qi gong har utövats i Kina under flera tusen år men har blivit populärt i Sverige först under senare år. Själv har jag gått ett par kurser i medicinsk Qi gong som har sitt ursprung i Traditionell Kinesisk Medicin (TCM) och det "råkade" bli Biyun-metoden. I Sverige är det nästan 100 000 människor som lärt sig metoden. Den har utvecklats av Fan Xiulan som är en kinesisk läkare och Qi gongmästare. Sedan 1992 besöker hon Sverige ett par gånger per år. I Bejing i Kina förestår hon ett hälsohem, och i Sverige har hon etablerat en egen skola där man undervisar i Biyun. Fan Xiulan har också skrivit två böcker som finns på svenska: Qi gong enligt Biyun och Hälsans Tao. För den som vill läsa mer: http://www.gronadraken.nu/

Traditionell Kinesisk Medicin

TCM företräder ett holistiskt tänkande att kropp och själ är delar av en helhet, i samverkan med varandra. Kroppen, liksom allt annat, genomströmmar av en energi som kallas Qi, som också kan kallas livskraft. Inom japanska traditioner kallas det Ki, prana inom yougan med ursprung i hinduismen. Jag har hört talas om benämningen "livsande" inom Kristendomen och "od" i den fornnordiska mytologin.

Hälsoeffekter

Det finns mycket skrivet om Qigong och min avsikt är inte att fördjupa mig i det utan sammanfattar endast kort. För den intresserade finns det mycket skrivet om Qi gongs hälsoeffekter på Internet. Qi Gong anses stimulera och stärka leder, muskler, senor, nervbanor och cirkulation av exempelvis blod och lymfa på ett naturligt och välgörande sätt. Bland de sjukdomar som hos många blivit bättre kan nämnas astma, hjärt- och kärlsjukdomar, huvudvärk, högt och lågt blodtryck, neurologiska problem, värk i rygg, armar, axlar, nacke, svullnader och värk i ben och fötter, yrsel, muskelvärk med mera. Immunförsvaret stärks vilket leder till att man blir mindre mottaglig för infektioner av olika slag. Det är avslappande och ett utmärkt verktyg för stresshantering. Att utöva qigong hjälper utövaren att släppa negativa tankar och stress. När man koncentrerar sig på rörelserna så rensar man huvudet, orostankarna lämnar kroppen för att istället ge plats för lugn och välbefinnande. Qi gong-övningarna har också till syfte att förstärka och utjämna Qi i kroppen. Det låter ju utmärkt men som den jordnära människa jag är vill jag på något vis kunna uppleva dessa effekter för att kunna ta det till mig och tro på det. Ungefär som när konditionen blir bättre efter löpträning eller musklerna blir starkare efter träning. 

Egna erfarenheter
I den grundkurs (Jichu Gong) jag gick lärde jag mig att rensa kroppen och hålla de viktiga meridianerna fria från blockerande energier. I fortsättningskursen (Dong Gong) handlade det mer om att samla in och ta tillvara energi från det omgivande universum. Man visualiserar hur man samlar in energi från naturens olika element och himlen. När jag gick kursen var det flera kursdeltagare, inklusive mig själv, som upplevde att det gick att förnimma energierna man samlade in som en slags förtätning i luften som tydligt kändes mot handflatorna i vissa moment. 

När jag gick grundkursen och vid varje kurstillfälle demonstrerades och tränades några övningar. En märklig upplevelse där rörelserna skulle genomföras långsamt med fokus på aktuell kroppsdel och själva rörelsen, eller skulle man t.ex. se sin kropp som ett träd som rörde sig i blåsten. Allt skulle ske i en tänkt samklang med naturen och det anses vara en fördel att visualisera att man befinner sig i ett vackert naturparti om man inte har möjlighet att vistas ute under träningen. Utomhusövningarna anser jag vara betydligt trevligare och de anses då ha en bättre effekt. I ett tidigt skede fick jag huvudvärk efter träningen. Jag har i stort sett aldrig ont i huvud i något sammanhang och naturligtvis tyckte jag det var besynnerligt. Övningarna var inte särskilt fysiskt ansträngande utan krävde mest koncentration och tålamod. Huvudvärken klingade emellertid av efter några timmar. Detta upprepades vid varje övningstillfälle och även när jag gjorde övningarna hemma. Det som då skedde var att gamla spänningar och annan utrensning aktiverades av Qi gong-övningarna. Efter några veckor upphörde huvudvärken helt i samband med övningarna. När jag hade ett långt uppehåll i övningarna för att därefter återuppta dom igen återkom huvudvärken under en tid för att sedan åter upphöra. Enligt läraren kunde olika effekter uppstå och dessutom efter flera års övning. 

Ett par år efter första kursen gick jag fortsättningskursen, Dong Gong. Nya övningar men en del var likartad. Denna gången fick jag, liksom flera andra deltagare värk i njurarna. Inte direkt smärtsamt utan snarare som ett tryck eller molande känsla. Denna känsla uppkom vid varje övningstillfälle under några veckor kanske. Övningarna triggade kroppen att avlägsna slaggprodukter och jämnade ut energier. Vissa deltagare kunde också uppleva ett behov av att gråta. Tårar är ju ett sätt att rensa kroppen fysiskt från energier som byggts upp. Jag försöker köra mina Qi gong-övningar dagligen och det är alltid lättare så snart jag kan göra det utomhus i vacker natur - vid havet eller kanske i en park. Centralt i Qi gongen är bl.a. Dantian, ett centra strax under naveln där Qi samlas och lagras. I vissa övningar placerar man händerna över detta område och tänker sig hur energi strålar ut från denna centra till hela kroppen. Med tiden kunde jag uppleva stark värme från Dantian, ungefär som en varm boll i magtraken. En dag var jag rejält missmodig och vad jag än gjorde fanns det med som en molande värk i mitt sinne. Jag var medveten om att det konstruerades av en del av mitt medvetande (egot) och jag försökte komma bort från det. Det var först under en eftermiddag som jag genomförde ett Qi gong-pass som obehaget släppte helt och jag fick ny energi och livsglädje. Qi gong anses frigöra energier och det var precis som jag duschat av mig smuts som tyngt mitt sinne. Att träna Qi gong är en långsiktig investering i fysisk och psykisk hälsa. Vissa känner av effekter mycket snart, andra får vänta en lägre tid. För den som är intresserad av hälsa i ett holistiskt perspektiv rekommenderar jag att prova på Qi gong. Det finns en rad hälsoeffekter beskrivna i texten ovan men de flesta kan mycket snart uppleva ett välbefinnande och lugn. Biyun-metoden har enkla övningar som inte är svåra att lära sig och den lärs ut på många olika orter i landet.

onsdag 4 maj 2011

Det finns inget att jubla åt

Tyvärr kommer vi ser mer av sådana här destruktiva aktioner Häromdagen kablades nyheten om att Usama bin Laden blivit dödad ut över världen. Amerikaner syns jublande på teven och presidenten ser mycket tillfreds ut när han kommenterade händelsen. Det låg mycket prestige i att fånga bin Laden, men jag kan tänka mig att man helst ville se honom död för att undvika de risker och komplikationer som en rättslig process skulle innebära. Amerikanerna måste vägt prestigen mot riskerna att ha ihjäl bin Laden, mannen som är en ikon för delar av den muslimska värden. Uppenbarligen anser man att risken för hämndaktioner och de känslor som nu väcks till liv bland extremister väger mindre än att få ha ihjäl symbolen för 9/11. Amerikanerna är oerhört måna om att visa att man inte ostraffat trampar på USA - "Se här, så går det med dom som sticker upp!" Hämnd och vedergällning, den primitiva människans ideologi. Detta destruktiva och omogna förhållningssätt speglar väl den unga mänsklighetens taffliga sätt att lösa konflikter. Är det så svårt att inse att det finns en grund till konflikter och det är utifrån det som krafttagen måste göras, där tolerans och ödmjukhet är honnörsord. Personligen tror jag att USA hällde bensin på en glöd som kommer att blossa upp. Jag skulle bli mycket förvånad om inte USA kommer drabbas av ett förödande terrordåd, förmodligen på hemmaplan inom de närmaste åren. Kanske snart - allt från giftattacker i befolkningstäta områden eller en kärnladdning dold i ett fraktfartyg i en amerikansk hamn. Ju större skada, desto mer tillfredsställda blir extremisterna. Risken för ett terrorangrepp någon annanstans i västvärlden är också stor och det skulle förmodligen slå ännu hårdare mot USA på sikt. Motståndet från övriga västvärlden skulle öka och göra USA allt mer ensamt. Det pyr ett stort missnöje med USA i världen och det finns krafter som inget hellre vill än att skada nationen. Dels för skadan som sådan men också för att visa vad man förmår. Våld föder våld. Mörka krafter härskar på båda sidor och båda tror de har rätt. Det är "dom" som hotar "oss". Det ständiga dualistiska tänkandet som förgör. bin Laden stod för hat och mobiliserade destruktiva krafter , en ondskans representant. De krafter som vill komma åt honom använde samma medel. Båda sidor ansåg att deras agerande rättfärdigades av den andres uppträdande i världen. Ett sorgligt resonemang som aldrig kan lösa konflikter och motsättningar. Det skapas enbart mer motstånd och förintelse. Tyvärr kommer vi nog få se mycket elände men i slutänden kommer det leda till förändringar, välbehövliga sådana, som kommer bereda mark för något nytt, friskare och produktivt.