måndag 27 september 2010

Allt sker med ett syfte och vid rätt tidpunkt


”Det finns bara två sätt att leva sitt liv:
Som ingenting är ett mirakel, eller som allting är ett mirakel”

- Albert Einstein

Det liv vi lever är till för vårt bästa oavsett hur det utvecklar sig. Vi kommer alltid till fram till de händelser vi behöver, de människor som är till för oss möter vi, vid rätt tidpunkt sker det som är tänkt i en perfekt organisation. Det här uttrycks i ett ordspråk som ofta används i zen-traditionen (en gren av buddhismen): ”Snön faller, och varje snöflinga faller på sin rätta plats”.

För den som följer en ytlig livsfilosofin är det naturligtvis svårt att tänka i sådana banor. De ser inget djup och gör skillnad mellan händelser som är ”bra för mig” och de som är ”dåliga”. Helheten är dock mer än det man kan se på ytan, mer än summan av dess delar, mer än det som ditt liv eller världen innehåller. Du som vet med dig att du förmodligen lever i en föreställning att allt ska vara som du önskar, annars är det fel, tror du verkligen att livet till sin utformning är bristfälligt och låter dig kasta bort livet på meningslösa händelser eller någon som orsakar lidande utan anledning? Är du osäker kan du fundera på när du senast dömde någon annan eller en situation. När du gjorde det, har du funderat på vad du egentligen visste? Ja, förmodligen fastnade du i ett resonemang att det skulle var si eller så och var det inte det så var det fel. Du ställde dig över livet och trodde du visste mer och nog ödslade du energi på ett negativt utspel. En ökad medvetenhet lyfter dig och snart ser du inte isolerade händelser utan en helhet börjar växa fram, men då måste du vara beredd att se med nya ögon och kasta gamla värderingar och acceptera en förändring.

Eckhart Tolle skriver: ”Bakom den ibland till synes slumpmässiga eller till och med kaotiska strömmen av händelser i vårt liv och i världen ligger en högre ordning och ett högre syfte dold. Vi kan aldrig förstå denna högre ordning genom att tänka på den eftersom allt vi tänker på är innehåll, medan den högre ordningen utgår från medvetandets formlösa värld, från den universella intelligensen. Men vi kan få en glimt av den, och mer än så, vi kan komma i samklang med den, vilket innebär att vara medveten deltagare i uppenbarandet av detta högre syfte.”

Eckhart fortsätter: ”Den ständigt återvändande rörelsen i en människa liv, försvagning av förankringen i det ytliga tankesättet, vare sig den sker genom åldrande, ekonomiska svårigheter, sjukdom, handikapp, förlust eller någon form av personlig tragedi, skapar en stor potential för andligt uppvaknande – för att bryta medvetandets identifikation med formens värld, det ytliga förhållningssättet till livet. Eftersom det finns så lite andlig sanning i vår moderna kultur är det många som ser sådana här saker som en möjlighet, så när det händer dom själva eller någon närstående tror de att något är fruktansvärt fel, att det är något som inte borde hända.” Således tror de att livet är en ytlig företeelse utan djupare orsaker och samband och därefter kastar de sig in i en lidandets karusell som enbart skapar negativitet. Jag har själv ofta ställts (och ställs) inför människor som benhårt följer ett ytligt synsätt på livet. Återkommande oro, ilska och ledsamhet följer detta ytliga förhållande till livet – ”Det blir inte som jag vill och då blir jag ilsken eller ledsen”. Så när livet utvecklas på ett sätt som är ”dåligt” finns inget utrymme för ett djupare resonemang och ju starkare personen ”lever på ytan” desto svårare är det att nå fram.

Personligen har jag inte haft några djupare kunskaper eller intresse av livet förrän det förändrades dramatiskt och krävde min uppmärksamhet och i förlängningen blev det en förutsättning för min överlevnad. Jag hade levt ett liv som de flesta andra, men även om jag funnit det som tämligen kämpigt, var det först när jag ställdes inför en längre period i livet som ställt mycket högra krav på mig, som jag öppnades upp för ett mer djuplodat synsätt på livet (se En ökenvandring – en andlig utveckling, publ. Juli). Eckhart Tolle skriver: ”avbrottet i den yttre rörelsen vid en tidpunkt då det ”inte borde hända” kan också frambringa ett andligt uppvaknande hos en människa. I själva verket är det så att ingenting händer som inte är menat att hända som inte är en del av den större helheten och dess syfte. Därmed kan ett omintetgörande av det yttre syftet leda till att du finner ett inre syfte, och att du sedan finner ett djupare yttre syfte som är i samklang med det inre.” Ja, jag har gått från att ha förbannat och varit ilsken på livet, förbannat personer och händelser till att så sakta andligt växa och börja förstå livets mångsidighet. En insikt i vad det yttre skeendet har för det inre, men visst hägrar frågetecken trots allt ständigt och driver på min nyfikenhet. Hur som helst ser jag allt oftare sambanden och kan förstå vad livet vill säga mig eller lära mig. Det är till glädje för mig själv men även andra. Däremot ställs jag inför tröstlösa diskussioner med personer som inte har en aning om vad jag pratar om och förkastar allt till förmån för sitt ”yttänkande”. Det är som att lyfta sig själv i håret för saknas det andlig mognad är det mycket svårt att nå fram. Jag är medveten om att det är en naturligt del i min andliga utveckling att få möta individer som ifrågasätter mig och mina värderingar, men det ställer höga krav på tålamod och förståelse.  Är man inte redo, så är man inte - allt har sin tid. Härnäst kommer jag publicera ett avsnitt om slumpen som ingalunda är tillfälligt och inlägget kan ses som en fortsättning på detta.

onsdag 22 september 2010

D-vitaminbrist under vinterhalvåret

D-vitamin mot svininfluensan

D-vitamin är unikt bland vitaminerna. Det är ett steroidhormon, som våra könshormoner testosteron och östrogen. D-vitaminet påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst i kroppen. Det är ett av vitaminerna de flesta av oss i Norden lider brist på en bit in på vinterhalvåret då det är mycket svårt att tillgodose via födan och solen är den enda tillförlitliga källan för oss med normal kosthållning. D-vitamin är synnerligen viktigt för oss och därför lyfter jag fram det i min blogg, som även kan beröra medicinska områden, som synes. Forskning tyder på att det är nödvändigt med tillskott (se länk nedan) och jag är inte tveksam att rekommendera det mellan oktober och april för oss i Norden. För den som är tveksam råder jag att läsa på bifogad länk eller göra egna undersökningar. För dosering, se rubriken Rekommenderad dos nedan.

Nu sänker sig höstmörkret så sakta över oss och antalet soltimmar minskar liksom solens intensitet. Vinterhalvåret upplevs som en tung period för många och inte minst humöret påverkas liksom orken då energidepåerna minskar. Ljuset anses ha god inverkan på humöret och utan tvekan är det så. En vacker och solig dag har en psykologisk inverkan, men vad inte alla känner till är att solen stimulerar vår hud att bilda D-vitamin, ett av de viktigaste ämnena i kroppen med flera funktioner. Den viktigaste källan till D-vitamin är solen då det är mycket svårt att tillgodose behovet via kosten. Problemet för oss på denna nordliga bredd är att solljuset inte är starkt nog annat än under sommarmånaderna under några timmar mitt på dagen (maj-augusti). Under sommarhalvåret behövs det inte långa stunder i solen för att fylla D-vitamindepåerna. ”Femton minuter två eller tre gånger i veckan är tillräckligt och det räcker att ansikte, händer och armar får sol. Förutsättningen är att solskyddsfaktor inte används. Vi bor på 55:e breddgraden och vi måste ner till den 35:e för att få tillräckligt med sol året runt för att bilda det D-vitamin vi behöver. Det är i höjd med Nordafrika.” säger Johan Malm, överläkare i klinisk kemi vid Universitetssjukhuset Mas. Det går inte att ersätta solljuset med solarieljus. Solljuset ger UVB-strålning och solarier ger det i detta sammanhang verkningslösa UVA.

När solens strålar blir för svaga konsumeras D-vitamindepåerna utan ersättning och snart kommer nivåerna så lågt att kroppen säger ifrån. Ett tecken på D-vitaminbrist är trötthet och nedstämdhet. ”Vinterdepressioner botas bättre av en rejäl dos D-vitamin än av tre veckors ljusbehandling” berättar Mats Humble, psykiater på UMAS (akutpsykiatriska kliniken). Dr Humble föreslog förebyggande åtgärder och att behandling med D-vitamin skulle hjälpa folkhälsan. Läs hans artikel i läkartidningen: www.lakartidningen.se/store/articlepdf/6/6279/LKT0711s853_857.pdf

Andra källor till D-vitamin är fet fisk och ägg men det krävs mycket stora mängder för att komma upp i rekommenderade doser (350 gram fet fisk om dagen eller 35 ägg för att komma upp till lägsta rekommenderad nivå. Rekommendationen varierar dock och diskuteras). Eskimåer anses få tillräckligt med D-vitamin via födan men i deras fall utgörs maten till stor del av marina källor såsom fisk och säl.

Enligt överläkare Mats Humble vid MAS: ”D-vitamin och dess metaboliter utgör ett viktigt endokrint system med effekter på genuttrycksnivå i de flesta vävnader, inklusive hjärnans neuron. D-vitamininsufficiens kan vara en väsentlig riskfaktor för vanliga cancerformer och diabetes samt kardiovaskulära, autoimmuna och neuropsykiatriska sjukdomar.”

Barn och ungdom
Åtta av tio skolbarn får i sig för lite D-vitamin. Det hävdar Livsmedelsverket (studie från 2006). Verkets kartläggning av matvanorna hos 2.600 barn i årskurs 2 och 5 visade att vart fjärde barn fick i sig mindre än hälften av rekommenderad dos. En studie bland skolbarn gjordes nyligen i Finland, där vitaminhalten i blodet mättes. Som ett resultat berikades livsmedel därefter med D-vitamin. Ett bra sätt att tillse att barn får i sig D-vitamin är den fiskolja (Eskimokids) som är smaksatt för att lättare tilltala barnen (köps till bra pris på Internet). Den är berikad med D-vitamin (200 IE per tesked (5 ml)).Via den får barnet också det så viktiga omega-3 som har mycket positiv inverkan på barnets koncentrationsförmåga och studier har visat att barn och ungdomar presterar bättre resultat i skolan om de ges omega-3 tillskott. Detta fastställdes bland annat i Oxford-Durhamstudien (se ett utdrag längst ned i detta inlägg med rubriken Omega-3). Omega-3 är av stor betydelse för vår hälsa, hjärnans utveckling och många av oss lider brist på detta essentiella ämne. Jag återkommer med ett inlägg framöver.
D-vitamin är ett steroidhormon som via påverkan på diverse geners utryck verkar ha omfattande effekter på celler i kroppen. Det är helt tänkbart att brist därmed kan påverka hjärnans utveckling. Studier har visat att brist kan ge upphov till autism och schizofreni

Immunförsvar
D-vitamin har stor betydelse för immunförsvaret (hjälper bl.a. mot influensa). Det visar en ny studie från Köpenhamns universitet. D-vitamin sätter fart på de så kallade mördar- T-cellerna, vilka fungerar som immunförsvarets fotsoldater som angriper och bekämpar bakterier och virus som tränger in i kroppen. Utan tillräckligt mycket D-vitamin kan T-cellerna inte göra detta, och immunförsvaret blir sämre.

Barn som intog 1 500 µg D-vitamin per vecka under 6 veckor hade inga infektioner under perioden.
Källa: Weng Fl, et al. ”Risk factors for low serum 25-hydroxyvitamin D concentrations in otherwise healthy children andr adolescnts.” Am J Clin Nutr. 2007 July;86(1):150-158.

Äldre individer - Benskörhet och demens
Ny forskning tyder på att D-vitaminbrist ligger bakom en lång rad sjukdomar och att de flesta av oss inte får tillräckligt av vitaminen under vinterhalvåret. Solstrålarna omvandlas i huden till D-vitamin och hjälper tunntarmen att ta upp kalk ur maten. Kalken behövs för att hålla skelettet starkt och musklerna friska. Därför ges D-vitamin och kalk för att förebygga benskörhet hos känsliga personer, framför allt gamla människor. Brist på D-vitamin minskar styrkan både i skelett och muskler. Svaga muskler ger ostadiga ben och så faller man och bryter något. Behandling med D-vitamin och kalktabletter kan förhindra var femte fallolycka bland äldre.
Nyligen publicerades även en italiensk studie som visar ett samband mellan D-vitaminbrist och utvecklingen av demens, bland annat alzheimer. D-vitaminbrist gav 62 procent högre risk för att utveckla demens.

Äldre personer har svårare att tillgodogöra sig födans olika näringsämnen då upptaget inte sker lika effektiv. Det påverkar naturligtvis hälsan på olika vis och bland annat immunförsvaret. 1-årig dubbelblindstudie visar att immunfunktionen hos äldre visade tydlig ökning vid intag av vitamin-/spårmineraltillskott, medan placebogruppen, som inte åt tillskott, fick sämre immunfunktion. Multivitamin/mineraltillskott kan spela en viktig roll i behållandet av normalt immunförsvar hos äldre. Källa: ”Effect of vitamin and trace element supplementationom on immune indices in healthy ellderly” Int J Vitam Nutr Res. 1995;65(2):117-21.

Vintern 2005 drabbades ett psykiatriskt sjukhus av en svår influensaepidemi. Endast en avdelning klarade sig. Det visade sig att alla på avdelningen fick 50µg D-vitamin dagligen under flera månader. Källa: Cannell JJ, et al:”Epidemic influensa and vitamin D.” Epidemiol Infect. 2006 Dec;134(6):1129-1140.


Rekommenderad dos
D-vitamin kan finnas i två olika former; antingen som vitamin D3 (kolekalciferol), som är den animaliska typen av D-vitamin, eller som vitamin D2 (ergokalciferol) som kommer från växtriket. Dock är vitamin D3 tre gånger så potent som vitamin D2 som finns i växter. Nedan följer olika rekommendationer.

1. I dagsläget rekommenderar dagens ledande forskare inom D-vitamin ett dagligt intag av vitamin D3 på 1000 IE (internationella enheten, förkortat I.E.) per dag vilket motsvarar 25 mikrogram. Med ett dagligt intag efter denna rekommendation kommer man ligga över gränsen för att inte utveckla d-vitaminbrist.

2. Livsmedelsverket rekommenderar ett dagligt intag av 7,5-10 mikrogram vitamin D3 per dag för vuxna. Det motsvarar 300-400 IE (IE=internationella enheter). Enligt forskarrapporter kommer man med denna dos inte över gränsen för D-vitaminbrist.

3. 2000 IE är en rimlig dos för att få normala D-vitaminnivåer i kroppen, enligt överläkare Lars Humble. Upp till 10 års ålder är UL 25 mikrogram, från 11 år och uppåt gäller 50 mikrogram (=2000 IE*). Vid medicinskt övervakad behandling kan givetvis högre doser tillämpas. Mycket återstår att bevisa, men en sak är så gott som säker redan nu – D-vitamin är säkert och biverkningsfritt i relativt höga doser jämfört med vad man tidigare trott. EU har definierat en "Upper Safer Limit" en övre gräns för säkert intag av D-vitamin per dag till 2000 IE.
En rejäl bit laxpudding kan ge 10 mikrogram D-vitamin, medan en halvtimme i solen i badkläder en solig dag kan ge minst 250 mikrogram, säger Mats Humble.

Enligt Europakommissionen är det riskfritt att ta upp till 50 mikrogram D-vitamin/2 000 IE per dag.

Mer fakta om D-vitamin och bristsjukdomar
D-vitamin är unikt bland vitaminerna då det är ett steroidhormon som påverkar uttrycket av hundratals gener i de flesta av kroppens celler. Potentiellt kan det därför ha nästan vilken effekt som helst på kroppen. Och en brist, som hos svenskar i allmänhet, kan ge nästan vilka sjukdomar som helst.

Allt mer forskning talar för att det kan ha en roll i långt fler sjukdomar än benskörhet. Infektionssjukdomar, cancer, hjärtsjukdom, autism, generell värk/fibromyalgi, vinter/vårdepression… listan på sjukdomar där ett samband misstänks är lång.


Omega-3
Oxford-Durhamstudien: I den största och mest välkända studien som också har publicerats i tidskriften Pediatrics (Richardson et al.) deltog barn i åldern 5-12 år. Under sex månader utfördes över 12.000 mätningar på 117 barn från 12 skolor. Alla som deltog hade inlärningssvårigheter eller beteendestörningar. Under de tre första månaderna fick hälften av barnen aktiva kapslar som innehöll en hög andel EPA, men även DHA samt en liten mängd GLA. Barnen i kontrollgruppen fick kapslar med placebo, men under de tre sista månaderna fick också de aktiva kapslar.
Det som mättes var bland annat motorik, läsning, stavning, minne, teckning och handskrivning. När studien startades låg barnen ett år efter sina jämnåriga i läsning och stavning. Resultaten redan efter tre månader var mycket goda. De som fått tillskott av essentiella fettsyror förbättrade kraftigt sin läsning jämfört med kontrollgruppen. Förbättringen motsvarande i genomsnitt 9,5 månader i läsning och 6,5 månader i stavning. När kontrollgruppen också fick aktiva kapslar under de tre sista månaderna, så ledde det även bland dem till kraftigt förbättrade resultat i läsning och stavning, motsvarande 13,5 månader respektive 6 månader.

fredag 17 september 2010

Tro på livet - en av de viktigaste lärdomarna i livet

Innan du läser detta avsnitt, läs först "Livets mening" nedan (publicerad juli 2010), då detta är en direkt fortsättning. 

Tänk dig en skål med en mycket vacker botten, så vacker att det inte går att beskriva med ord, dess skönhet överstiger vida allt annat. Denna skål är fylld med kristallklart vatten och så länge ytan är i stillhet kan fortfarande skålens botten betraktas, men så snart skålen försätts i rörelse krusas ytan och skålens botten försvinner under krusningarna. Krusningarna är den ständiga tankeströmmen och skålens botten är ditt inre. Ditt inre, essensen av dig själv, det som Jesus åsyftade när han pratade om Guds rike inom dig själv. Den högsta medvetandeformen, det som brukar kallas det Upplysta tillståndet eller av vara Ett med Allt, är ett stilla sinne med tillträde till den vackra botten på skålen. Jesu liknelser och uttalanden innehåller beskrivningar om det som följer, Buddhismen såväl som det forntida Indiens sutror, Vedaskrifterna, Upanishaderna, liksom den uråldriga kinesiska visdomsboken Tao Te Ching, alla belyser det tillstånd som finns bortom det ytliga tänkandet, fritt från egots fördunkling.

Det idag så populära Mindfulness bygger på principen att stilla sinnet och närvaro i nuet, det vill säga minska krusningarna på vattenytan. Här följer en förklaring till varför en tillit till livet innebär en av de viktigaste lärdomarna i livet, men också en av de svåraste lärdomarna att ta till sig. En av de största andliga lärarna i vår tid, Eckhart Tolle, uppnådde detta högsta medvetande- tillstånd i slutet av 20-års åldern, efter flera års kamp i livet, då han ifrågasatte sitt jag. Det ledde till en medvetandetransformation som resulterade i en person helt befriad från egot. Det skedde under en natt och nästa dag vaknade han upp till en helt annan värld som han skådade utan fördunkling från det egobaserade jaget. Den invanda tankeströmmen i huvudet hade upphört. Samtidigt, berättar han, spred sig en underlig stillhet inombords. Den höll i sig fem månader i sträck. Ur den inre friden upplevde han ett nytt slags vakenhet – en intensiv närvaro på en nivå han aldrig varit med om. Han betraktade världen med nya ögon och kunde se dess skönhet oförvanskat, allt hade fått en lyster och såg annorlunda ut. Han sa: ”Jag förstod inte vad som hänt. Jag var helt medveten, men det fanns inget avstånd mellan mig och mina tankar. Allt var ett. Jag blev varse en annan nivå av mänsklig medvetenhet.” Han upplevde helt enkelt hur världen egentligen är och ser ut, han är Ett med Allt. Det högsta medvetandetillståndet som en människa kan uppnå. Buddha och Jesus uppnådde också detta tillstånd permanent, för att nämna ett par kända namn. 

Jag lyssnade för några år sedan på ett av Eckharts framträdande där han berättade att han befann sig på ett café i sin hemstad Vancouver och betraktade människor runt om sig som en del av sig, Allt är ju Ett, ur hans perspektiv. Hans syn på omvärlden helt befriad från dualism och känslan av separation. Riktigt små spädbarn kan inte se skillnad på sig själva och världen runt om dom. Småbarn har inga utvecklade egon och därmed ser de världen som den är. Krusningarna, tankeströmmen, skapas av den yttre delen av medvetandet, som Eckhart Tolle benämner Egot. Själva kärnan i hans läror rör egot och vad det ger upphov till och hur en ökad medvetenhet ger tillträde till en mer sann bild av dig själv och Varandet. Eckhart Tolle har skrivit flera böcker, som finns på svenska, men boken En Ny jord – Ditt inre syfte, är den mer lättillgängliga av dom. Övriga är fantastiska verk, men de ställer större krav på läsarens andliga mognad. Att beskriva egot på ett rättvist och belysande vis görs inte i en handvändning och jag hänvisar till Eckhart Tolles böcker för en mer utförlig beskrivning. Jag kommer dock återkomma med fler avsnitt om egot ur ett psykologiskt perspektiv. 

Nåväl, egot är den del av medvetandet som ständigt vill ha action och aldrig stillhet, egot skapar oro, ilska och andra tillstånd som ger upphov turbulens i medvetandet. Egots existens bygger på tankar och därför upplevs stillhet som ett hot. Så snart du är uppslukad av tvångsmässiga tankar undviker du det som är. Ett enkelt sätt att identifiera egot är att blunda och försöka få tyst på tankarna. Du ser, det går nästan inte. Egot pockar hela tiden på uppmärksamhet och kan nästan ses som en parasit på medvetandet eller egot ger upphov till ett patologiskt tillstånd med en störtflod av tvångsmässiga tankar som inte går att stoppa. Det konstruerar egna historier och illusoriska verkligheter som skapar ett tankebrus. Det är egot som ligger bakom känslan av dualitet och avskildheten från Enheten och Alltet. Du upplever dig som åtskild från andra människor eftersom egot önskar det. Andra människor kan upplevas som hotfulla, du tävlar med dom och vill känna dig överlägsen, söker fel hos andra och så vidare. Egot kämpar för sin överlevnad och försöker skydda sig självt och växa sig större. För att upprätthålla jag-tanken behöver det den motsatta tanken på ”den andra”. Det begreppsmässiga jaget kan inte överleva utan det begreppsmässiga ”andra”. De andra är som mest annorlunda när jag ser dom som fiender. I ena änden av skalan i detta omedvetna mönster ligger den egobaserade och tvångsmässiga vanan att söka fel och klaga på andra. Jesus åsyftade detta när han sa: ”Varför ser du inte flisan i din broders öga, när du inte märker bjälken i ditt eget?” I andra änden av skalan finner vi fysiskt våld mellan individer och krig mellan länder. Det finns psykologiska modeller som t.ex. ger instruktioner att skapa distans till oro genom att ikläda sig rollen som observatör, det vill säga skapa distans till egot. Så snart en medvetenhet uppstår minskar egots kraft. En meditationsteknik går ut på att observera tankarna. I samma ögonblick som man intar rollen som observatör minskar kraften i tankarna och därmed avtar tillhörande känslor. Man går från omedvetenhet till medvetenhet. När man observerar tankarna minskar även identifikationen med dom och egots influens avtar. Jag tror de flesta människor upplever korta stunder där de är befriade från egot i olika grad. När jag blickar tillbaka på livet kan jag erinra stunder då jag till exempel vaknat upp på badstranden och upplevt ett sällsamt välbehag med få tankar och en känsla av stor närvaro. Ganska snart har dock egot kommit smygande och en återgång till det normala tillståndet har skett. På senare år har jag efter djup meditation upplevt stor frid och en känsla av fullständig befrielse från något som kan liknas vid ett ständigt ”orosbrus”, som vi alla har i bakgrunden. Det blir man först medveten om sedan man blivit befriad från det. 

Egot vill uppleva världen som hotfull eftersom det genererar tankar. Egot presenterar ständigt tänkbara anledningar till att vi ska oroa oss för det älskar det tankeinferno som då uppstår. Alla har upplevt hur stora oroande tankar blir på natten. Egot vill inte ha sömn för då existerar det ju knappt. Nej, det pockar på uppmärksamhet och försöker fånga dig. Det är därför som avslappnings via fokus på andning, musik, mantran och dylikt är så effektivt – centrering på något som inte engagerar tanken förhindrar ny energi till egot och därmed tynar det bort. 

För några år sedan befann jag mig sittandes intill ett träd i en park. Det var en vacker försommardag och jag betraktade ängen framför mig, människor i rörelse på en stig, fåglar i träden och annat som hörde till denna vy. Plötsligt såg allt annorlunda ut, det var som ett skimmer kring konturerna på allt, ett mycket behagligt, liksom softat ljus, ja det är svårt att beskriva men allt var så mycket vackrare än normalt. Inom mig härskade en djup frid och en sorts lycka. Jag blev förvirrad samtidigt som jag var överväldigad av det jag upplevde. Vad hände, vad var detta? Det pågick kanske i 10-15 minuter och under hela tiden satt jag där förbryllad och utan en aning om vad pågick. Jag var klarvaken, det var en helt vanlig dag men ändå var allt så annorlunda på det mest underbara vis. Flera gånger återvände jag till platsen och funderade på om jag befunnit mig i någon sorts djupare meditationstillstånd, trots allt, och försökte framkalla det på nytt, men utan framgång. Det dröjde ett par år innan jag kom till insikt i att jag fått uppleva en stund av att vara Ett med Allt under en kort stund. Egentligen inte så märkligt då jag är en person som är försatt i andlig utveckling och har fått uppleva så mycket av existentiell natur under hela 2000-talet. Nu vet jag har hur varandet ter sig utan ett fördunklat sinne, en förutsättning för att kunna utvecklas vidare, skulle jag tro. Alla människor är egentligen där men ser det inte på grund att krusningarna på ytan, man betraktar allt via egots filter. Utan tvekan konstrueras livet för min del för att lära mig, för att ge mig upplevelser som skapar insikt och visdom. Underbart, men livet har heller aldrig satt mig på större prov, men det är också förutsättningen för en ökad medvetenhet. 

Tankar i sig är det inget fel på men när de uppkommer ur stillhet är de som mest effektiva. Egot skapar i huvudsak ”skräptankar”, ältar samma sak som tar energi. Ett intellekt som arbetar befriat från starka influenser från egot är som mest effektivt. Nå, vad innebär att tro på livet? Jo, du tror på det som sker har ett syfte och därmed minskar motståndet, du slutar döma det som händer. Ett motstånd är exakt det egot önskar för det skapar tankar och därmed energi. Precis som cykelhjulet som sätts i rullning och därmed kan dynamon, som vilar på hjulet generera ström till cykellampan som lyser. När du känner oro, ilska, är otålig, rädd, avundsjuka och så vidare så är detta ett tecken på motstånd. Du tror inte på det som sker och skapar negativa tankar. Egot växer och krusningarna på ytan tilltar och du kommer allt längre bort från essensen av dig själv och sjunker in i omedvetenhet, ett lägre medvetandetillstånd. Tänk själv hur annorlunda du kan uppföra dig när du blir arg, det vill säga när krusningarna på ytan är som värst, du uppför dig på ett sätt som egentligen är främmande för din natur. Ju mer känslor desto starkare ego = du kommer längre bort från din sanna natur. 

Ju mer du tror på livet (eller livssituationen) desto mer oberörd blir du, lugnet infinner sig och därmed minskar egots influens. Ju större tro, desto större medvetenhet, ju mer medvetenhet desto mer insikt om vem du är och vad livet är, således sker en öppning mot en sann, mänsklig natur. En träning i tron på livet och att komma till insikt tar tid, livssituationen skapar pressande betingelser, det krävs isolering för att komma till egen insikt och alla som utvecklas andligt har haft sådana här perioder. När du tror att det stundar en ljusning i livet i din svåra situation, att kampen är över eftersom allt tyder på det rasar plötsligt allt samman och du är tillbaka på ruta ett. Första gången faller du djupt, mår mycket dåligt och det råder storm på vattenytan i skålen. Andra gången stormar det också, men något mindre. Så upprepar det sig om och om igen på olika sätt tills du börjar inse att livet vill lära dig att tro och vattenytan blir allt mer lugn och medvetandegraden ökar. Du lyfter över det ytliga tänkande och börjar förstå livet och ser allt mer av den vackra botten i skålen. En mycket tuff inlärningsperiod, men resultat blir mycket gott. Alla som fungerar som andliga lärare kan vittna om sin” ökenvandring” ( se En ökenvandring – en andlig utveckling, nedan). Som jag nu beskrivit i flera inlägg är vi människor så beskaffade att det är enbart ett lidande som kan bryta loss oss från egots grepp. Lidandet i sig blir då till vår vän, hur obegripligt det än kan te sig i svåra stunder. När tron på livet ökar, minskar motståndet och därmed krusningarna och ett högre medvetandetillstånd växer sig starkare. Desto ytligare förhållningssätt, ju större ego, vilket innebär mer rörelse på vattenytan i skålen och större distans till ett högre medvetande och du förstår mindre av det liv du möter. Det är därför som en ytligt förankrad människa har så svårt att förstå en person som har nått en högre medvetandenivå. Inte minst för de förra inte har en aning om att det ens existerar olika medvetandenivåer. Teoretiskt sett har alla människor möjlighet att skapa ett annat medvetande. Inse att livet skapar det du bäst behöver så tro på det som kommer i din väg och därmed har processen mot ett högre medvetande startat.

torsdag 9 september 2010

Ett stilla sinne - att odla medvetenhet

När du sitter där på ängen fokuserar du på omgivningen. Tankarna befinner sig vid det du ser, avslappnat utan att fördjupa dig eller namnge det du ser – etiketter befäster det ytliga betraktelseviset och förhindrar dig att gå djupare in i varandet. Tankar från vardagen pockar på uppmärksamheten men du låter dom bara passerar och återgår till naturen du har runt om dig. Titta och koncentrera dig, var helt uppe i naturen framför dig. Ganska snart blir du mer närvarande, du ser ett par kaninöron som sticker upp i gräset, några blommor några meter bort du inte lagt märke till tidigare, gräshoppans spelande och vinden i trädens löv blir plötsligt påtagligt. Doften från jord och växter, du kan förnimma mer och mer av naturens olika beståndsdelar. Du förundras över skådespelet framför dig och du observerar detaljer du aldrig lagt märke till tidigare. Det är kanske första gången du verkligen varit närvarande i naturen och det blir snart en sällsam upplevelse. Den blir allt mer närvarande runt i kring dig, nästan som om den smyger upp vid dina sidor. Allt bara ÄR och så även du. 

Sitt så en stund och kanske du blir närvarande om dig själv. Du är där och du känner din kropp, inifrån och ut och det är en del i skådespelet. Du är en del av naturen och ditt medvetande samverkar med naturen. Känslan av att närvara med alla sinnen lyfter dig uppåt och du ser, känner och upplever naturen på ett sätt du aldrig gjort tidigare. Du blir fascinerad och fångad i stunden. Du upplever ett medvetande när det fungerar som bäst. I mångas öron låter detta besynnerligt och flummigt. Ja, för det jag beskrev tillhör inte ett normalt beteende. I stort sett alla människor låter en ständig tankeström förblinda och göra att de ständigt befinner sig någon annanstans – antingen i dåtid eller framtid och nästan aldrig i nuet. Det ständiga tankebruset är som en sinnessjukdom som inte går att stoppa. Hur ofta har du inte befunnit dig på en promenad i vacker natur och i efterhand kanske kommit på att du inte kom ihåg om det fanns blommor längs stigen eller om fåglarna sjöng. Du var hela tiden någon annanstans i tankarna och därför missade du hela skådespelet. Detta upprepar sig hela tiden, överallt och de flesta går genom hela livet som i trance, fångad i den aldrig sinande strömmen av tankar som förhindrar äkta uppmärksamhet. En vandring genom livet som slav under det ständiga tankebombardemanget gör att man missar att det finns en underliggande ström under ytan. Den ena tanken avlöser den andra i högt tempo och det finns inte tillfälle till att observera vad som egentligen händer. Vi är hela tiden på väg och tar oss inte tid att stanna upp och reflektera. Det leder till en medvetenhet som rör sig i två dimensioner, från ena sidan till den andra med ett tunnelseende som begränsar synfältet. Livet blir bara en rad tillfälligheter och okunskapen är total om livets djupare mekanismer. En sådan person hänger sig åt alla känslor utan djupare eftertanke och dömer livet och andra människor, ser sig som ett offer och försvårar öppningen till inre visdom. Den ytliga hållningen blir i längden andefattig och synpunkter som innebär ett närmande till en djupare livssyn avfärdas. Svårigheter i vardagen blir svårare att tackla och därmed blir sinnesstämning och fysisk hälsa lidande. Stanna upp och låt ett stilla medvetande betrakta livet och snart blir du varse att det finns så mycket mer än alla dessa tankar som hela tiden är någon annanstans.